Nostalgi Fluer

16 Fluer

7. samling af Fluer

At foretage ændringer

At foretage ændringer

"Men det vigtigste er at man ikke ændrer skolen ved at ændre de nye lærere. Det går den anden vej: Skolen ændrer de nye lærere."

(Ben Levin, rådgiver for Ontarios undervisningsministerium, om hvorfor man valgte at udvikle skolen ved at arbejde på skolerne med udvikling af undervisningen og samarbejdet og ikke ved at ændre på læreruddannelsen. Politiken d. 21/2 2012)

Forberedelse

Forberedelse

"En tv-journalist bruger tit en hel arbejdsdag på research til et indslag på 40 sekunder. Skal journalisten så også researhe mindre og lave længere indslag?"

(Sagt fra talerstolen på DLF's ekstraordinære kongres i februar i forbindelse med KL's udmelding om at lærerne skal undervise mere.)

Skak

Skak

Livet er som et spil skak. Alle fejlene findes på brættet. De venter bare på at blive begået.

(Frit efter Savielly Tartakowe, førende polsk/fransk skakspiller, død 1956))

Benhårdt

Benhårdt

"Løbetræning er benhårdt."

(Overskrift i Jyllandsposten d. 3/2 2012)

Betalingsring

Betalingsring

Det drøftes om betalingsringe kan højne livskvaliteten i storbyer

At have nogen i ryggen

At have nogen i ryggen

"Det er rigtig rart af have regeringen i ryggen når vi nu rejser den dagsorden i flere kommuner over for de lokale lærerkredse," udtaler Jan Trøjborg (S), formand for KL, i forbindelse med at KL ønsker at lærerne skal undervise mere. At lærerne skal undervise mere bakkes op af finansminister Bjarne Corydon (S).
Hertil siger Anders Bondo Christensen: "Enten må Bjarne holde sin kæft, eller også må han fortælle mig hvad det er han mener lærerne spilder deres tid med. For det må jo være fordi lærerne laver noget som han ikke synes er fornuftigt."

(Kilde: Politiken d. 13/1 2012)

Irettesættelse

Irettesættelse

Ifølge avisen Financial Times skulle den franske præsident Nicolas Sarkozy have irettesat statsminister Helle Thorning-Schmidt under et EU-topmøde med ordene: "I står uden for. I er et lille land, og du er ny. Vi gider ikke høre på dig."
Helle Thorning skulle ifølge anden kilde have svaret: "Der er ingen grund til at blive så ophidset. Helle Thorning benægter at ordene er faldet således, men efter professor Marlene Winds opfattelse kan 'lækket' til pressen meget nemt skyldes den britiske regering med den hensigt at skabe ravage i forhold til europagten.

(Jyllandsposten d. 21/12 2011 og Politiken samme dag.)

Sandsynlighedsregning

Sandsynlighedsregning

"Lotto-spil kan betragtes som en ekstra skat på folk der ikke forstår sandsynlighedsregning."

(Læserbrevsskribent i Jyllandsposten d. 13/12 2011)

Frihed

Frihed

"Hvor indgroet det lovløse er fremgår af navnet på Berlusconis parti: Popolo della Libertà (Frihedens Folk). Det er friheden til at gøre hvad der passer mig - når, hvor og hvordan jeg vil - helt uden hensyn til andre."

(Filosoffen Roberta De Monticelli, Information 17/12 2011)

At mene eller at vide

At mene eller at vide

"Det kan unægtelig være svært for lægfolk at skelne mellem hvornår forskere mener noget, hvornår de ved noget, og hvornår de mener noget fordi de ved noget."

(Fra Jørn Lund: Den sproglige tilstandsrapport, 2004)

Skat

Skat

"Jeg savner familien, men hver gang jeg ringer hjem og siger: "Skat", så lægger min mand røret på. Jeg forstår det ikke."

(Tekstuddrag fra Blæksprutten, 2011)

Moderne

Moderne

"Hvis man skal finde ud af noget der senere vil forekomme at have været moderne, skal man nok gå efter noget der er ude af trit med samtiden."
"De der i fortiden nu forekommer at have været gevaldigt langt fremme i skoene, er netop spejlet i en eftertid og ikke i deres samtid."

(Bjørn Ignatius Øckenholt, Politiken 23/7 2011)

Fornyelse

Fornyelse

"Vi er ikke imod fornyelse - bare det ikke fører til forandring."

(Skuespiller Brian Hansen på Øhavets Lærerkreds' TR-kursus 2011)

Ærligt talt

Ærligt talt

"Da vi skrev bogen, vidste vi at klimaforandringer ville skade landbruget, men vi vidste ikke om det ville blive varmere eller koldere, og så var vi forholdsvis optimistiske og troede at politikerne ville være kloge og gøre noget ved det. Nu har vi et skue af idioter der konkurrerer om at blive USA's præsident - folk der ikke forstår sig på videnskab og ikke kunne finde vej ud af en papirspose, men som ikke desto mindre er de seriøse kandidater. Vi er tydeligvis på vej ud over afgrunden - og hvad diskuterer amerikanske politikere? Om bøsser skal kunne gifte sig. Svaret er i øvrigt: Selvfølgelig, for hvorfor skal vi andre være de eneste der lider i ægteskabet."

(Paul R. Ehrlich, biologiprofessor og forfatter til bogen 'The Population Bomb' fra 1968, i Politiken d. 23/10 2011)

Klods-Hans-syndromet

Klods-Hans-syndromet

"I Danmark lider man åbenbart af det man kan kalde et 'Klods-Hans-syndrom' i det politiske liv. Vi har en tro på den der unge person som godt nok ikke er belastet af stor viden og erfaring, men som er ganske kæk - og med en voldsom stor selvtillid - lidt ligesom i H.C.Andersens eventyr. Vi tror at den slags personer kan gøre en forskel. Problemet er at det kun er Danmark der lider af Klods-Hans-syndromet i voldsom grad, specielt i en tid hvor også Helle Thorning-Schmidts nye regering har som målsætning at vi gerne vil lære af hvad man gør i andre lande."

(Peter Nedergaard, professor ved KU, i Politiken d. 8/10 2011 om de mange unge ministre i regeringen, fx er Thor Möger 26 år. Tegning frit efter Vilhelm Pedersen)

Hypokonder

Hypokonder

"Hypokonderen lider på skift af lungehindebetændelse, svindsot osv. osv. Han har et helt repetoire af sygdomme som han nyder at lide af. Hver morgen måler han sin puls og råber så: Jeg må virkelig have et jernhelbred siden jeg kan modstå alle disse sygdomme!"

(Uddrag af Honoré Daumiers tekst til litografiet Le malade imaginaire på Gl Holtegaard-udstillingen: Daumier - Karikaturens mester, efteråret 2011))