Nostalgi Fluer

20 Fluer

11. samling af Fluer påbegyndt

Modspil

Modspil

Man kan godt give modspil uden at være modstander.

Måling

Måling

"Det er let at måle. Det er vanskeligt at vide hvad man måler."

(Piet Hein i *Prosa-Gruk)

Retfærdiggørelse

Retfærdiggørelse

Voltaire levede i 1700-tallet, men hans vid kan godt karakterisere situationer i nutiden - fx politikernes ageren på folkeskoleområdet: "Menneskene bruger kun deres forstand til at retfærdiggøre deres gale handlinger, og de bruger kun deres tale til at skjule deres tanker."

Principskifte

Principskifte

"Nogle skifter parti for deres princippers skyld, andre principper for deres partis skyld." 

(Citat fra bogen ’Churchill Vid’ 1965)

Så skal der muges ud!

Så skal der muges ud!

Politiken leverer d. 3/6 2015 en ret hård anmeldelse af Tivolirevyen. Noget er sjovt, men "... det kan man ikke sige om ret mange af de andre tekster. Fx den med manden der kommer ind i en butik for at købe en måge, fordi konen har bedt ham om at måge ud, og ekspedienten svarer at det hedder 'muge ud', og så skulle han nok købe en ko. Ommer."
Så dårlig er vitsen da heller ikke. Og så er den ovenikøbet aktuel.

 

Latter og intelligens

Latter og intelligens

"Latter er undertiden et tegn på intelligens og undertiden et tegn på det modsatte."

(Et af de 344 indfald og udfald den danske forfatter Soya (1896-1983) bringer i samlingen Lommeuld fra 1955)

Viden om

Viden om

"Jeg vil langt hellere modtage kritik fra folk der har stor viden om en sag, end roses af dem der ikke ved ret meget."

(Kilden til denne flue er desværre bortkommet, men vil blive tilføjet hvis den dukker op.)

Vanvittigt avanceret

Vanvittigt avanceret

"På så mange områder kan vi blive vanvittigt avacerede ved igen at gøre et eller andet der i umindelige tider har været pinligt forældet."

(Jens Smærup Sørensen i Kristeligt dagblad 12/12 2014: Trend og historie. Livsstilssnakken skærper en fornemmelse af klaustrofobi i tiden.)

Muligt-umuligt

Muligt-umuligt

"Politik er det muliges kunst. Kunst er det umuliges politik. Man må have nogen til at håndtere det umulige. Ellers forfalder det og bliver muligt."

(Per Højholt-citat i en kommentar af Rune Lykkeberg i Politiken d. 30/8 2014 hvor litteraturens betydning for stat og samfund diskuteres.)

Uvidenhed

Uvidenhed

"For det værste ved uvidenhed er som bekendt ikke at man ikke ved det man ikke ved, men at man ikke ved at man ikke ved det"

(Fra kommentar i Weekendavisen d. 17/10 2014 vedr. flere anmelderes undren over at en for dem ukendt forfatter (Patrick Modiano) havde fået Nobelprisen i litteratur.)

Normal?

Normal?

"Er Hollande så en normal præsident eller bare normal og præsident? Mens de andre præsidenter altså var præsidenter, men ikke normale og derfor normale præsidenter."

Fra artikel om Frankrigs præsident Hollande (i medierne ofte kaldt Mr Normal) i forbindelse med udgivelsen af ekssamleverens hævngerrige erindringer. Information d. 6/9 2014.

Et ikke ukendt problem

Et ikke ukendt problem

Inklusion er nok et nyt ord, men en gammel problematik. Politikens rubrik At Tænke Sig (ATS) skrev om det allerede i 1960: "Vore unge pædagoger, der sandelig aldrig er bange for at sige deres mening om hvad som helst, gør opmærksom på det meningsløse i at visse elever skal føle sig til overs og uden for det hele og således måske aldrig nå at komme på bølgelængde med kammeraterne. Vi må tage opgaven op, hedder det, og stille krav til undervisningsmyndighederne om oprettelse af specialklasser for normalt begavede børn uden tilpasningsvanskeligheder og miljøskader."

Vælgernes korte hukommelse

Vælgernes korte hukommelse

"Ugens flue er nok snarere en spyflue hvis man skal tro Rune Engelbreth Larsen på politiken.dk d. 25/5 2014: ”Ingen har konfronteret Messerschmidts nyfundne omsorg for den danske velfærdsmodel med den kendsgerning at han for blot et par år siden lancerede et ualmindelig vulgært angreb på de ledige: ”Hvad har dog skabt et samfund hvor ikke bare halvdelen af landets indbyggere ser sig berettiget til at leve af den anden halvdel, men hvor også den arbejdende halvdel blindt finder sig i at være skaffedyr for et samfund i moralsk forfald?” (Jp.dk, 8.1.2012). Det at være ledig kaldte han sågar for ”en levevej” for ”gøgeunger” og hævdede at det arbejdende mindretal af befolkningen ”tvinges til at finansiere de ugidelige og de dovne”.
Engelbreths indlæg er skrevet i anledning af valgresultatet ved EU-parlamentsvalget hvor Morten Messerschmidt (DF) var den helt store stemmesluger. Han indleder sit indlæg således: ”Mere end hver fjerde vælger har stemt på Morten Messerschmidts parti der uden megen modspil har ført ren maskeradevalgkamp og iscenesat sig selv som velfærdstatens og de lediges gode ven - blot få år efter at Dansk Folkeparti stod last og brast med VK-regeringens tiårige udhuling af velfærdsstaten og smadrede dagpengeretten. Forbløffende så lidt Messerschmidt er blevet konfronteret hermed.”

Målstyringskonduktør

Målstyringskonduktør

"Det er meningen at de nye mål skal forenkle og reducere antallet af mål. Antallet af hovedmål bliver godt nok skåret ned, men som noget nyt indføres der opmærksomhedspunkter, udfordringsmål og kompetenceopgaver. Derfor tyder alt på at mål- og resultatstyringen vil blive et kæmpemæssigt bogholderi. For en dansk lærer er det svært at se sig selv i denne rolle som målstyringskonduktør og bogholder."

(Erik Schmidt i artiklen 'Staten ind i klasseværelset' i artikelsamlingen 'Kampen mod lærerne i Danmark', udgivet af den norske alliance For velferdsstaten, 2014. Erik Schmidt er ledelsesmedlem af tænketanken Sophia.)

Er nyt nyt?

Er nyt nyt?

”Ofte er det sådan at når man kigger det nye efter i sømmene, er det bare sømmene, der er nye."

(Ubevingede ord fra  Alf Mørkebergs bog 'Bevingede og ubevingede ord', 1988. Ordene er tilskrevet Kaj Munk.)

 

Depressionsoptimist

Depressionsoptimist

”Depressionsoptimist: Person som under enhver realsucces er i stand til at se mørket for enden af tunnellen."

(Fra Carsten Graff's bog 'Unævnelighedernes lille ordbog, 2013.)

Bonusopslag: "Rasmusmedsat: En person som har modvilje imod at være Rasmusmodsat og derfor har tendens til at gå med på alting."